VVOMA

Vereniging Veteranen en Oud-militairen van het Korps Militaire Administratie

Nuldelijnsondersteuning / Nova / KNAK

Doelstelling

 

Door middel van een nuldelijnsnetwerk (DiSKv) de veteranen en hun relaties ondersteunen op emotioneel vlak. Binnen de vereniging en/of daarbuiten. Dit kan betekenen dat de nuldelijnshelper ervoor zorg draagt dat (indien nodig) de veteraan hulp gaat vragen bij het Veteranenloket zodat de professionele zorg op de hoogte is en de juiste procedure in gang kan zetten. De nuldelijnshelper heeft hierbij een signalerende functie en probeert de veteraan te bewegen om actie te ondernemen door te bellen naar het Veteranenloket. Indien gewenst door de veteraan, blijft de nuldelijnshelper in de buurt om de veteraan emotioneel te ondersteunen.

Ondersteuning kan ook betekenen om een vinger aan de pols te houden hoe het gaat met de veteraan die emotioneel niet helemaal lekker in zijn/haar vel zit. Een luisterend oor doet wonderen of een arm over een schouder. Een buddy die even tijd heeft voor de veteraan en/of hun relaties.

 

Contact opnemen met nuldelijnsondersteuning
De landelijk coördinator van het Nuldelijns Ondersteuning Systeem (NOS) is te bereiken via 06 23 41 47 58 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Je kunt ook contact opnemen met het Nuldelijns Ondersteuning Systeem in jouw regio:
Er is altijd wel een nuldelijnsondersteuner in jouw omgeving te vinden. Er zijn vier regio’s met elk een coördinatieteam dat 24/7 bereikbaar is. De contactgegevens kun je hieronder vinden, maar in voorkomend geval kun je deze ook benaderen door tussenkomst van je eigen vereniging. Klik hier om het overzicht te bekijken.

 

Defensie en vele particuliere organisaties zetten zich in voor de erkenning, waardering en indien nodig de zorg voor veteranen. De Digitale Sociale Kaart Veteranen (DiSKv) geeft een overzicht van de organisaties, diensten en voorzieningen speciaal voor veteranen en hun relaties. Het gaat daarbij om belangenbehartiging, informatieverstrekking, saamhorigheidsactiviteiten, reünies, sociale activiteiten, herdenken en ondersteuning bij de verwerking of hantering van psychosociale en psychische klachten na een ingrijpende gebeurtenis of de gevolgen daarvan.

 

Project Nova NL voor zorgmijdende veteranen

Hoe bereik je veteranen die zorg nodig hebben, maar daar zelf niet om vragen? Defensie zoekt naar mogelijkheden om deze zorgmijdende veteranen toch te bereiken. Bijvoorbeeld met Project Nova NL. Daarin werkt Defensie samen met de politie en het Nederlands Veteraneninstituut.

Project Nova NL brengt veteranen die met politie en justitie in aanraking komen in contact met het Veteranenloket, om zo de juiste zorg te krijgen. Bij de politie werken veteranen en een groot aantal daarvan zijn Nova-agenten. Landelijk is dat zo'n 70%. Die veteranen zijn de vraagbaak voor hun politiecollega’s en de schakel tussen het Veteranenloket en de Koninklijke Marechaussee. Omdat de Nova-agenten zelf veteraan zijn,  herkennen zij medeveteranen sneller en komen makkelijker in contact met hen.

Lees meer op op https://www.defensie.nl/onderwerpen/veteranen/veteranenzorg/nova

Ook kunt u hier een contactformulier vinden.

 

GEKNAKT BETEKENT NIET DAT JE GEBROKEN BENT.

Het kan zijn dat het even niet zo loopt zoals je bedacht had, dat misschien merk je dat je niet lekker in je vel zit. Een hulpvraag hebt maar die uitstelt door schaamte, bang voor de gevolgen van je baan of het zelf wil oplossen, misschien heb je er gewoon de energie niet voor, dat snappen we. Op deze pagina vind je informatie waar je moet zijn maar ook zijn we er voor je als je een luisterend oor nodig hebt, wat het ook is, je bent niet alleen! Neem contact op en praat erover.

Lees meer op https://knakmoment.nl/